Το βουνό των Κενταύρων
Το Πήλιο είναι γνωστό ως βουνό των Κενταύρων καθώς η μυθολογία θέλει να το κατοικούν οι Κένταυροι. Οι Κένταυροι ήταν μυθολογικά πλάσματα της αρχαιότητας, όπου εικονογραφούνται ως μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα. Η ύπαρξή τους οφείλεται κατά την επικρατέστερη εκδοχή του μύθου στην ασέβεια που επέδειξε ο Ιξίωνας, βασιλιάς των Λαπιθών, που αφού προκάλεσε την οργή ανθρώπων και θεών με την αποτρόπαια δολοφονία του πατέρα της μνηστής του, βρήκε καταφύγιο στο Δία. Εκεί διαπράττοντας για δεύτερη φορά ύβρη επιχειρεί να βιάσει την θεά Ήρα, τη σύζυγο του Δία. Ο Δίας επιχειρώντας να τον τιμωρήσει δίνει τη μορφή της Ήρας σε μια Νεφέλη και ο Ιξίωνας επιχειρεί να σμίξει με αυτή. Τότε ο Δίας τον δένει σε πυρωμένο τροχό που γυρνούσε ασταμάτητα στον αέρα. Από την ένωση του Ιξίωνα με την Νεφέλη γεννήθηκε ένα αποκρουστικό πλάσμα ο Κένταυρος και από την ένωση του Κενταύρου με τις φοράδες της Μαγνησίας γεννήθηκαν οι Ιπποκένταυροι, πλάσματα με πόδια και ουρά αλόγου, κεφάλι και χέρια ανθρώπου.
Στο Πήλιο έλαβε χώρα η Κενταυρομαχία κατά την οποία συγκρούστηκαν οι Κένταυροι με τους Λάπιθες. Η αφορμή για την Κενταυρομαχία δόθηκε από τον Ευρυτίωνα, βασιλιά των Κενταύρων, ο οποίος καλεσμένος στο γάμο του βασιλιά των Λαπιθών επιχείρησε να απαγάγει τη νύφη, την Ιπποδάμεια. Ο Πειρίθοος , ο βασιλιάς των Λαπιθών, συνέλαβε τον Ευρυτίωνα και του έκοψε τα αυτιά και τη μύτη. Στη σφοδρότατη μάχη που ακολούθησε νικητές αναδείχθηκαν οι Λάπιθες, χάρη στην συνδρομή του Θησέα.
Αν και οι Κένταυροι απεικονίζονται ως τρομερά πλάσματα , ο Κένταυρος Χείρωνας αποτέλεσε μια εξαίσια μορφή της μυθολογίας. Λόγω της καταγωγής του από το Κρόνο και την νύμφη Φιλύρα, υπήρξε ανώτερη φύση από τους άλλους Κενταύρους. Ο Χείρωνας είχε τη μορφή Κενταύρου καθώς ο Κρόνος επιθυμώντας διακαώς να σμίξει με την πανέμορφη Ωκεανίδα, πήρε μορφή αλόγου και τη κυνήγησε μέχρι το Πήλιο. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Κένταυρος Χείρωνας.
Ο Χείρωνας κατά τη μυθολογία ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση σπουδαίων ηρώων και προσωπικοτήτων όπως του Ιάσονα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Ασκληπιού. Ο ίδιος ήταν φημισμένος για τις γνώσεις του στις φυσικές επιστήμες, την ιατρική , την αστρονομία, τη φιλοσοφία , τη μουσική. Επιπλέον οι γνώσεις του στη βοτανολογία ήταν σημαντικές καθώς τον βοήθησαν να αναπτύξει την ιατρική και τις θεραπευτικές του ικανότητες. Το Πήλιο του πρόσφερε κάθε είδους βότανο με ιαματικές ιδιότητες.
Ο θάνατος του Χείρωνα επήλθε από τον Ηρακλή, που κατά τον τρίτο άθλο του, κυνηγώντας τον Κάπρο τραυμάτισε άθελά του τον δάσκαλό του με το τόξο του, το οποίο έφερε το τρομερό δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας.
Στο Πήλιο υπάρχουν κάποια σπήλαια που φέρονται ως κατοικίες των Κενταύρων π.χ. Σπηλιά Κενταύρων στο Μούρεσι, η Σπηλιά του Χείρωνα στις Μηλιές, η Σπηλιά του Χείρωνα στη Μηλίνα.