Ιστορικά Στοιχεία
Πήλιο, το «βουνό βουνών καμάρι»! Ολόκληρη η περιοχή του Πηλίου αποτελεί μια αστείρευτη πηγή μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης, καθώς για χιλιετίες το έχουν περπατήσει θεοί, ημίθεοι, κένταυροι και τιτάνες.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Ελλάδος και θεωρείται από τα πιο εύφορα και ωραιότερα βουνά της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αποτελείται από περισσότερα από 24 χωριά, τα οποία άρχισαν να δημιουργούνται στην αρχή του 17ου αιώνα, αφού οι κάτοικοι της περιοχής μετά την τουρκική εισβολή εγκατέλειψαν τα παράλια και κατέφυγαν στα ορεινά του βουνού. Για περισσότερη ασφάλεια έκτιζαν τα χωριά τους κοντά σε μοναστήρια. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή έγινε πνευματικό φυτώριο, αναδεικνύοντας μερικές από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες της εποχής, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ιερέας και λόγιος από τις Μηλιές, που πρωτοστάτησε στην εξέγερση κατά των Τούρκων, στην περιοχή του Πηλίου, στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Πολλές σελίδες της Ελληνικής Μυθολογίας είναι αφιερωμένες στο Πήλιο και την γύρω περιοχή. Σύμφωνα λοιπόν με την μυθολογία, εδώ ζούσαν οι Κένταυροι, ο πιο γνωστός από αυτούς ο Κένταυρος Χείρωνας, που με τις θεραπευτικές του γνώσεις στην Βοτανολογία, γιάτρευε απλούς ανθρώπους και ημίθεους καθώς στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 3.000 είδη βοτάνων. Εδώ έγιναν οι τιτανομαχίες, εδώ βρισκόταν το σπήλαιο του «Ακραίου Διός», σ’ αυτές τις πλαγιές παντρεύτηκε ο Πηλέας την Νηρηίδα Θέτιδα και απέκτησαν τον Αχιλλέα. Επίσης, με ξύλα από τα δάση του Πηλίου κατασκευάστηκε η «Αργώ».
Κατοικήθηκε πιο συστηματικά γύρω στον 12ο αιώνα από μοναχούς, τα 24 χωριά όμως άρχισαν να παίρνουν τη σημερινή τους μορφή και να γνωρίζουν τεράστια άνθιση στο εμπόριο και τα γράμματα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας εξ αιτίας των ειδικών προνομίων που τους είχαν παραχωρηθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει το προπύλαιο του νεοελληνικού διαφωτισμού και να συντελέσουν στη δημιουργία της πλούσιας πηλιορείτικης παράδοσης, μία παράδοση που ακόμα και σήμερα μπορεί να βιώσει κάποιος, όταν ανηφορίζει τις πλαγιές του….